- Mark Zuckerberg heeft de Orion gepresenteerd, de nieuwe AR-bril van Meta.
- Veel mensen denken dat dit soort brillen, die net zo krachtig zijn als een iPhone, een grote toekomst hebben.
- Maar volgens Meta zijn ze veel te duur voor het brede publiek en duurt het nog jaren voor ze kleiner en goedkoper worden.
- Lees ook: Techbazen vechten elkaar de tent uit in race om AI-dominantie en strijd om de hipste VR-bril
Meta-topman Mark Zuckerberg presenteerde woensdag Orion, de nieuwe computer-op-je-hoofd-nerd-bril. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over de langverwachte AR-bril:
1. Je kunt de bril niet kopen. En dat gaat ook op korte termijn niet gebeuren. En mogelijk helemaal nooit.
Elke bril kost Meta naar verluidt 10.000 dollar om te maken. Het bedrijf zegt behoorlijk wat tijd nodig te hebben om tot een acceptabele prijs te komen van rond de 1.000 dollar, het bedrag voor een laptop of een goede smartphone.
Zelfs als alles goed gaat, zal het wel een aantal jaar duren voor het zover is.
2. Ik heb de bril uitgeprobeerd en hij is heel erg cool!
Je ziet er niet cool uit met de bril — je ziet eruit als iemand die tech op zijn hoofd draagt — maar de ideeën en de technologie achter de bril zijn wel heel fascinerend en cool. Degenen die klagen dat Silicon Valley alleen maar zielloze sociale netwerken en apparaten heeft ontwikkeld om mensen geld uit de zak te kloppen, zullen moeten toegeven dat de Orion wél een heel aantrekkelijk product is.
Anders dan andere brillen die ik de afgelopen jaren heb geprobeerd — zoals Google's Glass, de Apple Vision Pro en de Quest-brillen van Meta — zie ik het bij deze bril wel voor me dat ik 'm koop en ga gebruiken in het dagelijkse leven.
Maar er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de Orion. De grootste daarvan is dat hij nog lang niet klaar is voor massaproductie. Maar als dat opgelost wordt, dan gaat Meta leveren wat veel mensen binnen en buiten de techwereld zeggen te willen: een draagbare computer die in een bril is gepropt.
3. Wat ga je doen met een draagbare computer op je hoofd?
Om te beginnen: heel veel wat je ook met een telefoon kan doen, zoals het maken van foto's en videobellen, het versturen en ontvangen van tekstberichten, filmpjes kijken, tijdverspillende spelletjes spelen en wat experimenteren met AI.
Maar omdat de Orion als een bril op je hoofd zit — met grote glazen van siliciumcarbide in plaats van glas — kan je al die dingen doen terwijl je tegelijkertijd alles en iedereen om je heen kan zien en daar in contact mee kan blijven.
Dit is "augmented reality" — digitale beelden die over de echte wereld worden gelegd, in plaats van "virtual reality" waarbij je je volledig in een digitaal landschap bevindt.
Daar kleven ook duidelijke nadelen aan. Als je het al vervelend vindt om met iemand te praten die steeds op zijn telefoon zit te kijken, dan moet je je maar eens proberen voor te stellen hoe het is als je met iemand praat die jou aanstaart en tegelijkertijd naar iets heel anders aan het kijken is.
Maar er zijn ook veel fascinerende pluspunten. Zo kun je bijvoorbeeld een taak doen — zoals het wisselen van een band, het maken van marinade of een wiskundeprobleem oplossen — terwijl je tegelijkertijd kijkt naar instructies voor hoe het moet.
Orion gebruikt eye-tracking, waardoor je digitale items kan selecteren door er alleen maar naar te kijken. En met kleine veeg- of klikbewegingen met je vingers kan je apps aan- en uitzetten, een tekstbericht beantwoorden of door video's heen scrollen op Reels. Die bewegingen worden geregistreerd door een polsband die gebruikmaakt van elektromyografie en die je spierbewegingen draadloos doorstuurt naar je bril.
Orion komt ook het dichtst in de buurt van een gezichtscomputer waarmee je een wandeling kunt maken. Anders dan andere apparaten hoef hij niet te worden aangesloten op een grote lompe energiebron of verbonden te zijn met een telefoon.
Hij is draadloos verbonden met een apparaatje ter grootte van de afstandsbediening van een tv, dat je in je zak kan doen en via wifi of mobiele signalen met internet verbonden is. Volgens Meta kan de batterij twee tot drie uur achtereen gebruikt worden.
Waarom een bril tonen die misschien nooit op de markt komt?
Maar misschien moet ik het niet te veel over de specificaties van de Orion hebben, want het voelt heel gek om diep op iets in te gaan dat nog steeds in ontwikkeling is en mogelijk nooit massaal geproduceerd wordt.
Het is ook belangrijk om te weten dat een korte demonstratie van Orion kreeg in het gebouw van Meta, waarbij ik werd omringd door Meta-medewerkers die me vooraf door een bepaalde reeks handelingen leidden. Ik heb geen idee hoe dat allemaal zou uitpakken in de echte wereld.
Ook bestuurders van Meta weten dat niet echt. Ze zeggen het apparaat door heel veel medewerkers te laten testen om een beter idee te krijgen hoe de Orion presteert in het dagelijks leven, terwijl ze ondertussen blijven proberen de bril lichter en goedkoper te maken.
En dat brengt ons bij twee vragen over de onthulling van Zuckerberg deze week.
...om te tonen dat miljarden in metaverse goed besteed zijn
Ten eerste: waarom presenteert Meta iets dat niemand de komende jaren kan kopen? Dat doet me denken aan onthullingen van voor de iPhone, toen techbedrijven vaak dingen lieten zien van producten die ze misschien ooit zouden gaan maken, maar dat meestal uiteindelijk niet deden.
Toen ik bestuurders van Meta die vraag stelde, mompelden ze iets over dat ze resultaten van hun werk aan hun medewerkers wilden laten zien en dat de vooruitgang die ze boeken hen motiveert. Maar naar mijn mening zijn er andere manieren om de moraal op te vijzelen, zoals bijvoorbeeld de recordhoogte van het aandeel Meta eerder deze week.
De verklaring die ik heb bedacht, hangt samen met de aandelenkoers van Meta: Mark Zuckerberg heeft jarenlang veel kritiek gekregen op de miljarden die hij in zijn metaverse-droom steekt. Hij wil de wereld en dan vooral beleggers laten zien dat al die dollars geen weggegooid geld zijn. En dat hij heel dichtbij een consumentenproduct is dat mensen mogelijk massaal gaan kopen.
Orion kan Meta minder afhankelijk maken van Apple en Google
En dat brengt me bij mijn tweede vraag: waarom wil Meta met al zijn succesvolle socialmediaplatforms die enorme advertentie-inkomsten genereren, überhaupt hardware maken?
Die vraag is makkelijker te beantwoorden. Het is heel praktisch: de geldmachines van Meta kunnen niks zonder de telefoons en andere apparaten van Apple en Google, bedrijven die willen dat Meta zich aan hun regels houdt.
Als Orion of een ander apparaat dat Meta maakt, de toekomst van de computer wordt, dan kan Zuckerberg zijn business ontplooien op zijn apparaten.
Maar de Orion kan ook worden gezien als onderdeel van het tijdperk Mark Zuckerberg 3.0, waarin hij een nieuw uiterlijk heeft (waaronder zelf ontworpen kleding). Dus als hij een ererondje kan maken met hele coole technologie dan zal hij dat niet nalaten, ook al is die tech nog niet klaar om op de markt te komen.